מאגר מידע

מאגר מידע > שואה > אנטישמיות וגזענות

אולימפיאדת ברלין, 1936 | מחברת: קציעה אביאלי-טביביאן

מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית

באולימפיאדת ברלין היו כרוכים זה בזה ספורט ופוליטיקה. שנתיים לפני עליית הנאצים לשלטון קבע הוועד האולימפי הבינלאומי שהאולימפיאדה האחת עשרה תתקיים בשנת 1936 בברלין. כאשר עלה היטלר לשלטון היא שוכנע כי לאולימפיאדה, ככינוס בינלאומי של ספורטאים, יש ערך תעמולתי רב לגרמניה הנאצית. הוא העריך שהאולימפיאדה תסייע להעניק הכרה חוקית בינלאומית למשטר הנאצי ולכן הסכים לקיימה ואף התחייב לא לפגוע במשתתפיה על רקע גזעם. במסגרת ההכנות לאירוח האולימפיאדה נבנו מגרשי ספורט, מתקני אירוח והוסרו השלטים שאסרו כניסת יהודים לגנים ציבוריים, לאולמות תיאטרון וכדומה.

באולימפיאדה זו הונהג לראשונה מירוץ הלפיד האולימפי, המתקיים עד ימינו (מנהג זה לא התקיים באולימפיאדות של העולם העתיק). הרצים נושאי הלפיד רצו מאולימפיה שביוון דרך בולגריה, יוגוסלביה, הונגריה, אוסטריה, צ'כוסלובקיה ועם פתיחת האולימפיאדה הגיעו לברלין. בכל עיר שנושאי הלפיד הגיעו אליה נערכו טקסים ובהם הונפו דגלים מעוטרים בצלבי קרס. לטקסים אלה הייתה משמעות תעמולתית חשובה.

באולימפיאדת ברלין זכתה גרמניה במרבית מדליות הזהב – שלושים ושלוש לעומת עשרים וארבע מדליות שזכתה בהן ארצות הברית. בעיני המשטר הנאצי היו הישגים אלה הוכחה לעליונות הגזע הארי.

אחד האירועים המביכים ביותר עבור המשטר הנאצי באולימפיאדה זו הייתה זכייתו של הרץ השחור המהיר ג'סי אוונס במדליית הזהב בקפיצה לרוחק - 8.16 מטרים. לאחר ניצחונו מיהר היטלר לעזוב את האיצטדיון ולא השתתף בטקס הענקת המדליה לזוכה.

המשחקים האולימפיים הונצחו בסרטה של לני ריפנשטאל "אולימפיה" וחלקם גם שודרו בטלויזיה והוקרנו באולמות מיוחדים שהוקמו בברלין ובהמבורג.

קראו עוד:
הקולנוע במשטרים טוטליטריים
"אולימפיה" : הספורט והקולנוע בשירות הנאצים


ביבליוגרפיה:
כותר: אולימפיאדת ברלין, 1936
שם ספר: מסע אל העבר : המאה העשרים, בזכות החירות
מחברת: אביאלי-טביביאן, קציעה
תאריך: 1999
הוצאה לאור : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
בעלי זכויות: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. המשך כותר : על פי תכנית הלימודים החדשה בהיסטוריה לבית-הספר הממלכתי.
2. יועצים מדעיים: פרופ' ישראל ברטל, פרופ' שולמית וולקוב, ד"ר אביבה חלמיש, פרופ' דן מכמן, פרופ' בנימין נויברגר.
3. היסטוריה לכיתה ט' בביה"ס הממלכתי.
4. כרטוגרפיה: תמר סופר.
| גרסת הדפסה | העתק קטע למסמך עריכה | הצג פריטים דומים |

אטלס תולדוט | לקסיקון תולדוט

תולדוט אתר ההיסטוריה מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית